Varukorg

The best craft beer from Sweden & the world! 

Fast deliveries & wide range

Vadå IPA?

Låt oss tala om IPA, ölstilen som nästan har blivit det nya ”stor stark”. Det är den överlägset mest populära typen av ale i Sverige, USA och många andra länder, och den har blivit väletablerad i ölvärlden. Men vad är det för något? Hur har stilen uppkommit och hur ska det smaka? Här är en grundkurs i IPA.

 

IPA står för india pale ale och som namnet antyder finns en stark anknytning till Indien i dess historia. Att det är en stil som skulle ha skapats särskilt för att klara den långa sjöresan till Indien är dock något av en myt som vi får gräva djupare i en annan gång. Den här typen av välhumlade ale uppstod redan på 1700-talet och började kallas för india pale ale i början av 1800-talet när den blev populär bland de brittiska kolonisatörerna i Indien. Den tidens IPA nådde sin popularitetspeak mot slutet av 1800-talet för att sedan snabbt dö ut på grund av bland annat nykterhetsrörelser, världskrig och konkurrens från lagerölet.

 

Den moderna IPAn har sitt ursprung i Kalifornien och den amerikanska mikrobryggarrevolutionen som började där. Redan 1975 bryggde Anchor Steam sin Liberty Ale för första gången, som med dagens måttstock är ganska milt humlad men som då var något helt nytt. Egentligen inte på grund av mängden humle utan på grund av den nya humlesorten Cascade i kombination med att man tagit till sig den engelska traditionen med torrhumling som ger mer uttryck för humlens aromer. Vissa menar att det här var den första amerikanska IPAn medan andra menar att det är en pale ale.

 

Några år senare grundades Sierra Nevada som gjorde sin Pale Ale med Cascade-humlen. Den blev något av en urfader för de amerikanska humliga ölen och när de kort efter släppte sin säsongsöl Celebration Ale var det något som de flesta är överens om var den första amerikanska IPAn. Det var dock Yakima Brewing som var först bland de moderna amerikanska mikrobryggerierna att använda termen när de 1983 lanserade Grant’s IPA. Med det var IPA en återfödd stil.

 

1800-tals-IPA var förvisso väldigt välhumlad och ungefär lika alkoholstark som dagens IPA, men den var nog inte särskilt lik i smaken. Bland de många skillnaderna i tillverkningen är två av de mest uppenbara att den lagrades under lång tid, upp till två år, innan den såldes och att den förstås gjordes med helt andra humlesorter än idag.

 

Några av de första 80-talsölen i IPA-stilen görs däremot fortfarande, till exempel Sierra Nevada Celebration Ale som fortfarande släpps varje vinter på Systembolaget. Om man jämför den med nyare IPA ser man vilken stor utveckling som har hänt på mindre än 40 år och vilket stort smakspann det faktiskt finns inom stilen.

 

IPA ligger oftast mellan 5 och 7,5 % i alkoholstyrka, med en färg som kan gå från halmgul till mörkt gyllene eller något brunaktig och en smakprofil där humlen tar en tydlig plats. Sedan 80-talet har humlen gått från att vara framträdande men i god balans med malten, till att bli helt dominant i smaken. Ett tag skulle IPA gärna vara väldigt bitter och bryggare skröt om hur många IBU, international bittering units, deras IPA innehöll, medan man i den nu så trendiga New England-stilen av IPA väljer att undvika beska så mycket som möjligt för att istället lyfta fram humlearomen. I takt med att nya humlesorter har tagits fram har humlearomerna gått från grapefrukt via mer citrus och kåda till exotisk frukt.

 

Idag samexisterar alla dessa smakprofiler inom begreppet IPA och dessutom finns massor av syskonstilar, så som dubbel-IPA, svart-IPA, session-IPA med mera. Det kan krävas en del inläsning och en del provande för att få full koll på allt detta, så knäck en IPA under tiden så återkommer jag en annan gång med en djupdykning i IPA.

 

[gap height=”50px”]

Här är några exempel på IPA vi har för tillfället, men du kan också hitta alla här!

[ux_products columns=”5″ slider_nav_style=”simple” auto_slide=”6000″ cat=”109″ orderby=”rand”]

Den bästa ölen

från Sverige och världen!

Snabb leverans

Vi behandlar din order snabbt!

Looking for EU shipping?

Soon on our sister-site!

Säker betalning

Betala när du fått dina varor med Klarna. Kort/Faktura välj själv.