Vad är Porter & Stout?

En kraftig bärare – Portern!

Porter bryggdes för första gången i 1700-talets England, närmare bestämt i London. Portern ansågs ha stärkande inverkan och blev väldigt omtyckt av grovarbetare och tjänstefolk med tyngre arbetsuppgifter. Namnet porter ska ha kommit ifrån att de bryggerier som inte bara bryggde till den egna puben skickade sin öl över landet och när leveransen anlände till kunden ska budkörarna ropat ”Porter!” som då betyder bärare eller stadsbud för att informera att det kommit en leverans.

I Sverige startade porterbryggningen redan i slutet av 1700-talet i viss utsträckning, men den riktiga produktionen startade i Göteborg år 1817 på det Lorentska Bryggeriet i klippan, Göteborg. Några år senare togs bryggningen över av David Carnegie, och sedan dess har just Carnegie Porter varit den populäraste svenska portern. En annan legendarisk svensk porter är Stormaktsporter som är bryggd av Närkes Kulturbryggeri. Stormaktsportern & Kaggens Stormaktsporter är så högt ansedda att dem toppar Ratebeers lista över högst betygsatta öl (Nationellt & Internationellt).

 

Så vad är skillnaden mellan Porter & Stout?

Om detta tvistar de lärda och det verkar inte finnas någon skottsäker skillnad mellan dem två ölstilarna, men i slutet på 1700-talet så hade Portern spridit sig lång ifrån London & England. Alla ville dricka porter, även i Dublin där Guinness startades år 1759. Hos Guinness blev man känd för sin variant av den populära stilen Porter, den var torr och kraftig. De flesta vet att vatten är en stor del av öl och just vattenprofiler är något som styr hur öl smakar och upplevs. Vattnet i Dublin skiljer sig så mycket från Londons vatten, så man väljer att benämna denna typ av porter just stout. Sedan dess har den här skillnaden diskuterats och skillnaderna är som du förstår, väldigt små.

 

Vad är det då?

Porter & Stouts är bryggda med mörka maltsorter vilket ger dem den mörka, ofta nästan svarta färgen. Smakerna varierar kraftigt mellan bryggderna, men ofta är det ett kraftigare öl med komplexa smaker, rostade toner med inslag av kaffe, men även mörkt bröd och mörk choklad.

 

Imperial?

Imperial Porter & Stouts är kraftigare varianter av ursprungsölen. Hela begreppet Imperial härstammar ifrån tidigt 1700-tal när Engelsmännen började exportera öl till det ryska hovet. För att ölet skulle klara av den långa resan tryckte man på med ännu mera humle och lät brygga ölen alkoholstarkare, oftast över 7%.

Än idag kännetecknas stilen av komplexa, kraftiga smaker och aromer av kaffe, kakao, choklad och söt, torkad frukt. Från dem amerikanska brygderna är humlen mer påtaglig och då också högre beska.

 

Vad äter man till?

Det går att laga mycket mat som passar till just porter och stout, det är även lika bra i maten som till. Ett så här smakrikt öl passar extra bra till mustiga köttgrytor eller en grillad biff, men även till havets läckerheter så som havskräftor och ostron.

En kraftig imperial stout kan vara en riktigt dröm till en maffig dessert. Till exempel en glass med salt-karamell bryter av mot det kraftiga ölet på ett magiskt sätt! Ett måste att prova!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *