Varukorg

The best craft beer from Sweden & the world! 

Fast deliveries & wide range

Ölskola: Stout & Porter

De svenska sommarnätterna är inte längre tropiska och det är inte längre ljust dygnet runt. Sensommaren är här och innan vi vet ordet av är det höst. Ölet i glaset är nu också på väg att byta skepnad, från ljust, friskt och för många säkert också ganska humligt till mörkare, tätare och mer rostade öl. Stouten är på ingång.

 

Stout och porter finns i alla möjliga varianter, från den irländska lätta och torra stouten via småsöta och mysiga porters till tunga imperial stouts som inte räds att gå upp i tvåsiffriga procenthalter. Numera finns det till och med alkoholfri stout. Exakt var gränsen mellan just porter och stout går låter man med fördel någon annan grotta ner sig i, det är nämligen i stort sett omöjligt att dra någon tydlig skiljelinje. Här nöjer vi oss med att konstatera att porter tenderar att vara rundare och mjukare och stout tenderar att vara kraftigare rostad, ibland med rentav brända toner.

 

Dessa öl har just det rostade i fokus, där choklad och kaffe brukar vara de första tonerna som dyker upp i tankarna när man ska sätta ord på hur det smakar. Inte så konstigt kanske, för både kakaobönor och kaffebönor rostas ju innan vi använder dem till att göra choklad och kaffe. För att brygga porter och stout använder bryggaren en portion hårt rostad malt i sin maltgiva. Dessa typer av malt finns i många former och rostningsgrader. Lägg därtill att dessa smakrika maltsorter bara utgör en mindre del av maltgivan och att bryggaren sedan har stora variationsmöjligheter för resterande maltgiva så förstår man att det finns en stor smakvariation även bland dessa öl.

 

Just kaffe och kakao är också två vanliga sätt att ytterligare sätta smak på porter och stout. Fatlagring är en annan vanlig metod för att sätta extra knorr på dessa typer av öl. Det är förstås inte heller ovanligt att kombinera flera metoder och smaksättningar.
När man ska matcha dessa öl med mat finns flera spännande vägar att gå. Så här års börjar kräftskivorna efterträda varandra och de rostade smakerna går väldigt väl ihop med såväl kräftor som de flesta andra skaldjur. Porter är också ett väldigt vanligt inslag i kräftlagen. De rostade smakerna gör sig också bra till mustiga grytor som matchar ölets smakintensitet. De starkare och sötare varianterna är trevliga som komplement till efterrätter med choklad, lite på samma sätt som en kopp kaffe.

 

Som med så många andra öltyper nås ofta de bästa smakupplevelserna när flera olika smaker kommer fram utan att någon enskild smak dominerar hela smakbilden. För en ovan stoutdrickare kan kanske det rostade upplevas väldigt dominant även i en välbalanserad stout, men det kräver inte mycket vana för att känna av och se det fina i nyanser av grovt bröd, rostade nötter, kola, torkad frukt eller någon annan av de många vanliga smakerna i porter och stout.

 

Man kan också finna stort nöje i att sniffa, smaka och smacka sig fram till vilka olika chokladtoner man egentligen upplever i ölet. Mjölkchoklad, mörk choklad, kakao, chokladpralin eller chokladkaka? Det är bara att prova sig fram.

[gap]

Här hittar du alla våra stout och porter vi har i just nu!

[ux_products slider_nav_style=”simple” slider_nav_position=”outside” cat=”207″ products=”25″ orderby=”rand”]

Den bästa ölen

från Sverige och världen!

Snabb leverans

Vi behandlar din order snabbt!

Looking for EU shipping?

Soon on our sister-site!

Säker betalning

Betala när du fått dina varor med Klarna. Kort/Faktura välj själv.