Lär dig om Berliner Weisse!

I de senaste årens stora uppsving av syrliga öltyper är berliner weisse bland de mest populära, åtminstone om vi ser till de traditionella stilarna. Men precis som att dagens IPA inte riktigt är som den som bryggdes på 1800-talet så har modern berliner weisse sin skillnader från den traditionella varianten.

 

Berliner weisse är en syrlig ölstil som innan surölens uppsving var något av en lokal specialitet i just Berlin, där den serverades mit schulz, dvs med en söt fruktsirap. Dessa är vanligtvis gjorda med antingen hallon- eller myskasmak och är starkt färgade, vilket gör att slutresultatet blir ganska sött och dessutom mer eller mindre neonfärgat i rött eller grönt. Beställde man ohne schulz, alltså utan fruktsirapen, fick man antagligen en konstig blick och frågan om man verkligen var säker på om man inte skulle ha med fruktsirap ändå. Den här typen av berliner weisse lever fortfarande kvar i Berlin, men stilen har också fått mängder av nya tolkningar bland nya småbryggerier.

 

I småbryggarnas anammande av stilen har man ersatt fruktsirapen med att använda frukt och bär i ölet direkt i bryggeriet istället. Det är vanligt att man använder andra frukter och bär än vad de klassiska tyska fruktkoncentraten är baserade på och de förekommer förstås också att man använder helt andra typer av smaksättare, så som kaffebönor och kryddor.

 

Själva grundölet är mycket ljust och görs med en blandning av vete- och kornmalt. Det är traditionellt sett lätt i alkoholen med omkring 3-3,5 %, men många moderna varianter sträcker sig upp till och över 5 %. Ölets syrlighet kommer från att man tillsätter mjölksyrebakterier, vilket ger en frisk syra och som ibland kan ge toner som man associerar med yoghurt och filmjölk.

 

Medan många av de moderna varianterna har en tydlig syrlighet, tror man att berliner weisse inte alltid har varit syrligt och de få traditionella varianter som levt kvar i Berlin har endast haft en relativt lätt syrlighet. Det moderna sättet att använda frukt och bär i berliner weisse innebär ofta att man låter ölet fortsätta jäsa efter att man tillsatt frukten, varpå fruktens socker jäser ut medan dess syra blir kvar. Användning av frukt och bär tenderar därmed att förstärka ölets syrlighet eller åtminstone upprätthålla den, snarare än att dämpa den.

 

Med de klara, lätta och rena smaker som berliner weisse oftast har kan de faktiskt bli lite kluriga att matcha med mat. Till många maträtter väger de helt enkelt lite för lätt för att skapa en bra kombination. Däremot är de med sin lätthet och friska syrlighet utmärkta som aptitretare innan maten, eller helt enkelt bara som sällskapsdryck.

 

En välgjord berliner weisse sitter särskilt bra under de varmare månaderna som ju är på väg och med tanke på den stora bredden av smaksättningar brukar man kunna hitta någon, om inte många, som man själv tycker om.

Här hittar du alla Berliner Weisse vi har i just nu!