Lär dig mer om Barley Wine!

Barley wine är en stil vars övergripande historia liknar IPAns historia. Den uppkom i 1700-talets England och de amerikanska mikrobryggarna har skapat sin egen, moderna variant med mer fokus på humlens smaker. Men låt oss börja från början.


När ljus malt började dyka upp i England var den till en början mycket dyr och att brygga riktigt starka öl med sådan malt var inte kommersiellt gångbart. På gods och herrgårdar bryggde man dock öl för eget bruk och man ville gärna ha ett starkt och kraftigt öl, bland annat för att ersätta vinet som måltidsdryck. Vinet importerades nämligen från kontinenten och med de ständiga krig som England var inblandade i under denna tid var tillgången osäker.


Bättre då om man kunde göra ett starkt, vinlikt öl att dricka istället, eftersom man kunde odla korn och humle själva. En direktöversättning av barley wine blir också just kornvin. Under 1800-talet, när den ljusa malten blivit billigare, dök sedan de första kommersiella kornvinen upp, till exempel Bass No 1 som levde kvar ända till 1990-talet.


De första kornvinen byggde på den ljusa malten och var därför också ljusa i färgen, men senare kom även exempel med mörkare färg, så som ett av de senaste decenniernas mest kända barley wines, Thomas Hardy’s Ale. Oavsett färg var de så kraftiga att de behövde lagras innan de ansågs drickbara. Än idag blir ett barley wine bryggt i den brittiska traditionen oftast betydligt bättre med några års lagring.


Smaken är djupt maltig och gärna kolabetonad med nyanser som kan dra åt knäck och fudge. Ofta finns också inslag av torkad frukt, särskilt efter lagring som drar fram toner som minner om portvin och madeira. Beskan är till en början kraftig, något som hjälper ölet att klara lagring utan att bli dåligt, och med lagring klingar beskan av något.
Barley wine har också anammats i den amerikanska mikrobryggarrevolutionen och redan 1975 bryggde Anchor i San Francisco sin Old Foghorn. Öl som Old Foghorn och Sierra Nevada Bigfoot har blivit moderna klassiker och samtidigt bildat nischen för den amerikanska stilen av barley wine, som har ännu kraftigare beska än sina brittiska motparter och med stora mängder modern humle i aromgivorna, ofta med citrusbetonade drag. Under en period var amerikansk dubbel-IPA och barley wine mycket närbesläktade, men de har med tiden glidit ifrån varandra något mer i och med att typisk dubbel-IPA blivit lite mindre besk och har lite mindre karamellsmaker.


Många amerikanska barley wine har också blivit vanliga lagringsobjekt, men det råder delade meningar om det är vettigt att lagra öl med så mycket humlearom. Har man tillgång till barley wine bryggt i brittisk tradition kan det i vart fall rekommenderas att i första hand upplåta sitt utrymme, i såväl lagringshyllan som i plånboken, till dessa om man vill satsa på att lagra barley wine.

Här hittar du några utav de Barley Wines vi har inne för tillfället i butiken, men du hittar alla här!