Lager & Pilsner

Lageröl

Eller Lager, som vi säger i vardagligt tal, är den ölsort som inmundigas mest frekvent bland kommersiella öl och har varit sedan länge. Det finns flera typer av lageröl men den absolut mest vanliga är den ljusa. Ölet är underjäst vilket innebär att jästcellerna sjunker relativt snabbt till botten, då ölet jäser långsamt och vid låga temperaturer (Ca 6-12 grader) till skillnad från Överjäst öl (Ale).
Det ursprungliga lagerölet bryggdes i Teckien & Tyskland. Det var i Bayern som allt startade, där man länge hade låtit öl jäsa vid högre temperaturer, men under den sena medeltiden upptäcktes lagring i kallare utrymmen, som alpgrottor, resulterade i att man fick en renare och betydligt mer klar dryck, med en helt annan fräschör och hållbarhet. Kylan hjälpte jästen att sjunka till botten och där med var underjäsningen uppfunnen!

Olika typer av lageröl
Det finns egentligen tre huvudkategorier av lager om man ska vara krass, det är ljus, mellanmörk och mörk lager.
En ljus lager kan innebära ljus bocköl, kellerbier, dortmunder, modern lager eller india pale lager (IPL). Den sista, imperial pils och IPL är stilar som växt fram under 2000-talet och härstammar som namnet avslöjar från den alkoholstarkare och mer humledominerade ölstilen India Pale Ale (IPA). En IPL är betydligt humligare än en vanlig ljus lager men har samma karaktär i grunden – mer maltig och den brödigare lagersmaken. Allt eftersom det mer humliga ölet tagit plats på marknaden har också antalet humligare lageröl poppat upp från flera bryggerier.
Kellerbier är en annan del av lagerspektrumet som är ofiltrerad och opastöriserad. Ölstilen härstammar från Franken i Tyskland och har traditionellt sett en låg och mjuk kolsyra. Kellerbier har en fyllig smak av den jästfällning som blir kvar tack vare den uteblivna filtreringen och pastöriseringen. Beskan kan variera såklart men är oftast inte allt för stor. Som namnet avslöjar hade man förr ölet i en ölkällare (bierkeller) där de lagrades under sommarmånaderna för att behålla kylan.

Pilsner
Pilsnern är ett stilsyskon till den tyska Lagern. Den är ursprungligen från den tjeckiska staden Pilsen (Plzen).
En pilsner har en mer tydliga beska än den klassiska lagern. Den tjeckiska pilsnern bryggdes för första gången i oktober år 1842 och var då en brun och grumlig dryck, raka motsatsen till dagens pilsner, som är ljus och klar. Trots att originalpilsnern kommer från Tjeckien har tyska pilsnern vuxit fram och blivit den mer kända av dem två.
En tjeckisk pilsner har utöver den brödiga smaken med fruktiga aromer, en ton av gräddig smörkola. Den speciellt smöriga smaken kommer från Diacetyl. Diacetyl är ett jäsningsämne som finns naturligt i smör och grädde.