Humle – whats the fuzz about?

Vad är humle?

Den gamla slingerväxten tillika hampasläktingen som vi lärt oss älska genom våra öl. Humlen är den krydda som ger ett öl sin beska karaktär samt en härligt frisk arom. Den humle som funnits sedan det börjades brygga öl, som syns på en uppsjö öletiketter världen över, är den färska humlen. Den gröna fina kotten har en frisk doft som går igenom hos vissa öl, men Ifall du däremot får tag i äldre humle har den en helt annan doft som inte alls är lika behaglig. Generellt sett försämras humlet snabbt när den utsätt för ljus, värme och luftens syre. Med andra ord ska öl med mycket humle generellt sett drickas färsk för en så härlig smakupplevelse som möjligt. Med det sagt ska man dock veta att det inte gäller för all humlig öl, men mer om det senare.

 

Hur används den?

När man brygger öl så används humlen för två uppgifter, för att ge beska och armon till ölen. Du använder så kallad bitterhumle tidigt i bryggprocessen där du får fram beskan från humlen. Senare i koket tillsätter du den humle du vill ska ge aromen till ölen. Torrhumling (Dry hop) är något som man gör efter koket och ger ölet ännu mer aromer samt mindre beska, vilket ofta leder till ett fräschare mer aromatiskt öl.

Beskan i ölen mäts i IBU (International Bitterness units). Det är Alfasyran i humlen som sätter beskan och desto högre IBU-tal, desto bittrare & beskare är ölet. Humle uppfattas väldigt olika från person till person och dricker man mycket humlig öl bygger man helt klart upp en resistens mot bitterheten.

Olika sorter

De mer traditionella brittiska bryggarna använder ofta de lokala humlesorterna, som aroma-humlet Fuggles, Golding och den bittergivande humlesorten Bullion. Dem engelska humlesorterna är oftast gräsiga med toner av blomster och te.
Det finns såklart även tyska & tjeckiska humlesorter så som Saaz, Spalt, Tettnanger, Hallertauer Mittelfrüh. Tyskland är ett av dem mest klassiska humleländerna och det har odlats humle där i hundratals år. De tyska humlet beskrivs oftast som kryddiga med grästoner.

Amerikanarna

Kan också sin humle, vilken har tagit ölvärlden med storm de senaste åren. Den amerikanska humlen är ordentligt fruktig med mycket citrus-, grape-, mango- och passionssmak. I Amerikanska humliga öl  används allt som oftast rejält med humle, vilket ger ölen en härlig smak av tropisk frukt med härlig beska.

Dem sista, allt mer populära humlenationerna, är Australien & Nya Zeeland. Dessa kan vara träiga & jordiga, eller jätteljusa och juiciga och används flitigt i dagens amerikanska india pale ale och pale ales. Denna humle ger ölen en arom av tropisk frukt! Exempel på humle från den här regionen är Nelson, eller Nelson Sauvin, som man hör på namnet har likheter med vindruvan Sauvignon Blanc och ger smaker av melon, litchi och krusbär. Australiensiska Galaxy ger en passionsfruktig juiceighet och motueka, som är en klon på den tjeckiska Saazhumlen. Den ger en syrlig, lime-lik arom, men med den där tjeckiska kryddigheten.

Ölsorterna

De mest humlestinna ölstilarna är helt klart dem amerikanska varianterna – India Pale Ale (IPA), Pale Ales (APA) och Barley Wine. Även Stout och Porters får sin beskärda del av humle i USA nu för tiden och hittar du en en imperial- eller double- av någon stil så kan du räkna med en rejäl dos humle.

Den senaste tiden har Amerikanska West Coast IPA seglat upp och blivit extremt trendigt och nästan alla bryggerier har hoppat på tåget. Det är en otroligt juiceiga IPA med grumlig ljus look. Det är extremt mycket humle som ofta medför en hög alkoholhalt. Perfekt för varma sommardagar eller bara när du är sugen på lite vuxenjuice.

Som nämt tidigare är humle en färskvara och bör drickas så färskt som möjligt. En humligare session IPA med låg alkoholhalt och mindre krallig kropp tappar mer i smak med tiden än ett barley wine med högre alkoholhalt och mängder av malt. Där får humlen med tiden en betydligt rundare karaktär och hjälper till att åldra ölet snyggt. Så drick färskt humligt öl, men var inte rädd för att spara vissa humlebomber för dem lugnar ned sig med tiden!