Ölskola: Stout & Porter

De svenska sommarnätterna är inte längre tropiska och det är inte längre ljust dygnet runt. Sensommaren är här och innan vi vet ordet av är det höst. Ölet i glaset är nu också på väg att byta skepnad, från ljust, friskt och för många säkert också ganska humligt till mörkare, tätare och mer rostade öl. […]

Lär dig om Berliner Weisse!

I de senaste årens stora uppsving av syrliga öltyper är berliner weisse bland de mest populära, åtminstone om vi ser till de traditionella stilarna. Men precis som att dagens IPA inte riktigt är som den som bryggdes på 1800-talet så har modern berliner weisse sin skillnader från den traditionella varianten.   Berliner weisse är en […]

Lär dig mer om Barley Wine!

Barley wine är en stil vars övergripande historia liknar IPAns historia. Den uppkom i 1700-talets England och de amerikanska mikrobryggarna har skapat sin egen, moderna variant med mer fokus på humlens smaker. Men låt oss börja från början. När ljus malt började dyka upp i England var den till en början mycket dyr och att […]

Vad är suröl egentligen?

Suröl blir allt trendigare och även om det fortfarande är en av de minsta ölkategorierna så växte försäljningen av syrlig öl på Systembolaget med 36 % under 2017. Vi ger här en grundkurs i suröl för att försöka reda ut hur ölet egentligen blir surt och vilka typer av suröl det finns. Medan ”vanlig” öl […]

Lager & Pilsner

Lageröl Eller Lager, som vi säger i vardagligt tal, är den ölsort som inmundigas mest frekvent bland kommersiella öl och har varit sedan länge. Det finns flera typer av lageröl men den absolut mest vanliga är den ljusa. Ölet är underjäst vilket innebär att jästcellerna sjunker relativt snabbt till botten, då ölet jäser långsamt och […]