Lär dig om Berliner Weisse!

I de senaste årens stora uppsving av syrliga öltyper är berliner weisse bland de mest populära, åtminstone om vi ser till de traditionella stilarna. Men precis som att dagens IPA inte riktigt är som den som bryggdes på 1800-talet så har modern berliner weisse sin skillnader från den traditionella varianten.   Berliner weisse är en […]

Trenden från New England.

Hetast i ölvärlden just nu är NEIPA, eller New England IPA. Denna grumliga och humliga substil har tagit ölvärlden med storm och ett bryggeri som riktar in sig på moderna stilar är nästan tvunget att ha en NEIPA i repertoaren.   Området New England består av sex stater i USA:s nordöstra hörn, norr om New […]

Lär dig mer om Barley Wine!

Barley wine är en stil vars övergripande historia liknar IPAns historia. Den uppkom i 1700-talets England och de amerikanska mikrobryggarna har skapat sin egen, moderna variant med mer fokus på humlens smaker. Men låt oss börja från början. När ljus malt började dyka upp i England var den till en början mycket dyr och att […]

Vad är suröl egentligen?

Suröl blir allt trendigare och även om det fortfarande är en av de minsta ölkategorierna så växte försäljningen av syrlig öl på Systembolaget med 36 % under 2017. Vi ger här en grundkurs i suröl för att försöka reda ut hur ölet egentligen blir surt och vilka typer av suröl det finns. Medan ”vanlig” öl […]

Om Bryggeriet – To Øl

To Øl – Ett ”gypsy brewery” från Köpenhamn. Dom är vad som på svenska brukar kallas för Fantombryggare, vilket kort och gott betyder att To Øl själva inte har något bryggeri, utan reser istället runt med recept och idéer till andra bryggerier. Här brygger dem när kapacitet finns och så här långt på resan har […]

Lager & Pilsner

Lageröl Eller Lager, som vi säger i vardagligt tal, är den ölsort som inmundigas mest frekvent bland kommersiella öl och har varit sedan länge. Det finns flera typer av lageröl men den absolut mest vanliga är den ljusa. Ölet är underjäst vilket innebär att jästcellerna sjunker relativt snabbt till botten, då ölet jäser långsamt och […]

Humle – whats the fuzz about?

Vad är humle? Den gamla slingerväxten tillika hampasläktingen som vi lärt oss älska genom våra öl. Humlen är den krydda som ger ett öl sin beska karaktär samt en härligt frisk arom. Den humle som funnits sedan det börjades brygga öl, som syns på en uppsjö öletiketter världen över, är den färska humlen. Den gröna […]

Vad är Porter & Stout?

En kraftig bärare – Portern! Porter bryggdes för första gången i 1700-talets England, närmare bestämt i London. Portern ansågs ha stärkande inverkan och blev väldigt omtyckt av grovarbetare och tjänstefolk med tyngre arbetsuppgifter. Namnet porter ska ha kommit ifrån att de bryggerier som inte bara bryggde till den egna puben skickade sin öl över landet […]